מאת: קורן דור
זוגות רבים בוחרים לעבוד ביחד מתוך מחשבה שמה שעובד טוב במערכת היחסים ישוחזר בשיתוף הפעולה העסקי. אך לאורך הדרך אתם עלולים לגלות שקשה לפעמים לערב בין הנאה לעסקים ויש לחולל הפרדה מודעת בין החיים האישיים לחיי העבודה.
בכל זאת, יש יתרונות רבים לעבודה עם בן או בת הזוג: אתם מכירים אחד את השני הכי טוב, הן את החוזקות והן את החולשות. שניכם מעוניינים לעשות לביתכם (בכל זאת, הכנסה משותפת, הוצאות זהות), ויש יותר סיכויים שתסמכו זה על זו מאשר על שותף זר.
כל מה שצריך לעשות כדי שעסק זוגי יצלח הוא להתכונן מראש מנטאלית ופיזית לרעיון העסקי הזוגי וליישם את החלוקה. לפניכם מספר טיפים שיסייעו לכם בעבודה משותפת.
תיאום ציפיות מקדים
חשוב מראש להתכונן לעבודה משותפת ולתאם ציפיות, לבחון ביחד אם שניכם רואים את העסק מאותה פרספקטיבה. הכינו ביחד תכנית עסקית ושיווקית, הציבו מטרות ויעדים, צרו לעצמכם תכנית עבודה מסודרת, כדי ששניכם תהיו מעורבים באותה המידה.
חלוקת תפקידים נכונה
אל תיכנסו האחת לטריטוריה של האחר, או להיפך – זה מתכון לאסון. זה לא אומר שאחד מכם צריך לוותר על הבעלות או על המנכ"לות, אבל אם הוחלט ששניהם מנהלים את העסק, אז חשוב לחלק סמכויות ותפקידים שונים לפי המאפיינים של כל אחד מכם. אם נניח, אחד מכם למד תואר שני במנהל עסקים, הוא יכול לקחת על עצמו את כל הצד העסקי: ניהול הכספים, האדמיניסטרציה, הלוגיסטיקה והשיווק ואילו החצי השני, המצטיין יותר בעבודה עם אנשים יוכל לטפל בקשרי לקוחות, ניהול עובדים וכו'.
אחד יכול להיות בשטח והשני במטה. הכי חשוב שיהיה מאוזן ושוויוני. ברגע שכל אחד ירגיש שהוא תורם את החלק שלו מבלי שהשני פולש לתחום האחריות שלו – יהיה לכם קל יותר להניע את העסק בכיוון משותף, כל אחד מהזווית ומהיכולות שלו.
השקיפות קובעת
על אף הפרדת הכוחות, הכרחי שתהיה שקיפות – שגם אם אחד מכם לא מעורב יומיומית בענייני הכספים, תהיה לו זכות חתימה וגישה ישירה או עקיפה לחשבון. אפשר על ידי כך שבן הזוג יכין עבורו דו"ח מסודר באופן קבוע. כדאי לקיים פגישות עבודה ועדכון שבועיות כדי להתעדכן מה קורה אחד אצל השני.
לא להביא את העבודה הביתה
מה שהיה בעסק, נשאר בעסק אפילו אם העסק שלכם מתנהל מהסלון. חשוב מאוד ליצור הפרדה תפישתית בין העסק לבית ולחיים האישיים.
- כדאי לקבוע לו"ז מסודר שבשעה מסוימת העבודה מתחילה ובשעה מסוימת היא מסתיימת.
- אל תדברו אחר כך או תתחשבנו על פרטים וענייני עבודה כי זה מועד לפורענות. אתם צריכים גם חיי אהבה וחיים אישיים ובדרך כלל עסקים שמתערבבים עם הלב לא פועלים בסינרגיה. נסו לדבר על עניינים אחרים, לא לחשוב על העסק, לא לכעוס על משהו שהיה בעבודה. נכון שזה קשה, אבל השאיפה היא שתוכלו לעשות הן את ההפרדה הפיזית (לשכור משרד ולצאת מהבית) והן את ההבחנה המנטאלית (חיים אישיים מחוץ לעסק).
- קבעו זמן לבילויים משותפים מחוץ לשעות העבודה על מנת לאזן בין השעות בהן אתם מבלים יחד ב"עבודה" לבין שעות בילוי משותף מחוצה לה.היכן המתווך המשני – הבאפר – שלכם?
חשוב מאוד שיהיה מישהו בחברה שהוא לא מתוך המשפחה או לפחות מישהו שיאזן את שניכם, כדי שתוכלו להרגיש שהעסק הוא משהו מעבר לבית ולזוגיות. מישהו שיוכל לתווך ולשדך ולחבר ברגעי משבר, לשוחח עם שניכם ולהציג פרספקטיבה נוספת שלא תמיד אתם רואים תוך כדי תנועה ומתוך המקום שהעסק הוא של שניכם. זה יכול להיות יועץ חיצוני או עובד נוסף.
והכי חשוב, כשעובדים ביחד ומקימים עסק, להפריד בין החשבון האישי בבנק לחשבון העסקי, כדי לא לערב את ענייני הבית עם ענייני המשרד, לדבר באופן ענייני בעבודה על עבודה ובבית לנסות להשאיר את הטרדות המקצועיות מאחורי דלת סגורה ולפרגן אחד לשני, כל אחד על תרומתו בהצלחת העסק.
רוצה לקבל עוד כלים למינוף העסקי שלך? הצטרפי אלינו למעגל תנופה