ניהול מוצלח של עסק כרוך בניהול חכם של סיכונים. כל עסק, ובעיקר עסק טרי, נתון לסיכונים מסוגים שונים. ככל שמודעותנו לסיכונים הללו נמוכה יותר וככל שהכלים שלנו להתמודדות עם סיכונים מעטים ודלים יותר – כך גוברת הסכנה שהעסק שלנו לא ישרוד. רובנו עובדות קשה מאוד – להקים את העסק, לנהל אותו, לטפח אותו ולהוציא אל הפועל את החזון שלנו, יהיה אשר יהיה. לכן חשוב שנשים לב לסיכונים המאיימים על העסק הזה, או שעלולים לאיים עליו.
התחום של ניהול סיכונים מתייחס בעיקר לסיכונים עסקיים וכלכליים – או בלעז, פיננסיים. גם אלה מאתנו שהן נשות עסקים בלבן, או שהפכו לכאלה במהלך הקמת והרצת העסק שלהן, לא תמיד מתמצאות בצד הכלכלי של הדברים ובהתאם – לא תמיד מודעות לסיכונים הפיננסיים. יש גם בעלות עסק שאינן מופקדות כלל על הצד העסקי אלא מפקידות אותו בידי גורם אחר – בהחלט מהלך חכם במקרים מסוימים. בכל מקרה, חשוב שגם אם אינך עוסקת בצד העסקי והפיננסי של העסק שלך, תהיי מודעת לסיכונים ולאופן ההתמודדות עמם. מודעות היא השלב הראשון לפתרון.
כמה עצות להתנהלות חכמה בתחום ניהול הסיכונים:
- לא לוותר על ליווי מקצועי. העצה הזו נוגעת גם, ואולי בעיקר, למי שרגילה לנהל את העניינים בעצמה. אלא אם כן העסק שלך נוגע ישירות לתחום הפיננסים או הבנקאות ואת שוחה בחומר, מומלץ להיעזר בחברה המתמחה בזיהוי וניהול סיכונים. חברות מיומנות פיתחו שיטות עבודה ואסטרטגיות שיוכלו לעזור לעסק שלך לצלוח את הסיכונים המרכזיים המאיימים עליו – או במקרה הטוב, לחמוק מהם. כלכלנים, רואי חשבון ואנשים מתחום ההון והבנקאות יוכלו להעריך את מצב העסק שלך ואת הפוטנציאל שלו, להחליט האם זהו עסק בסיכון – על פי נתונים שלא בהכרח קשורים להתנהלות של העסק אלא גם למצב השוק ולתנאים אובייקטיביים שונים – ובהמשך, לייעץ לך באילו שיטות ודרכים לנהל את הפן הכלכלי והעסקי בדרך הטובה ביותר, לטווח הרחוק והארוך.
- לקחת סיכונים מחושבים. עסק לא יכול להתפתח בלי סיכונים בכלל. הסיכון והתעוזה הם שמובילים להגשמת החזון ואפילו לפריצה עסקית גדולה, מהסוג שכל בעלת עסק חולמת עליו. עם זאת, חשוב שהסיכונים יהיו מחושבים. לפני כל צעד גדול וכל שינויו משמעותי שעומד להתרחש בעסק, חשוב לעשות הערכה מחודשת של הסיכונים לצורך ניהול סיכונים ממוקד לפרוייקט או לשינוי שעומדים בפתח. חשוב לשקלל נתונים כמו יכולות כלכליות של העסק (כמה הפסדים אפשר לספוג, במילים פשוטות), סיכויי הצלחת המהלך מבחינת השוק, צרכים לוגיסטיים ואחרים הכרוכים בשינוי ועוד. לפעמים נגלה שהסיכון אינו גדול כל כך, לפעמים נגלה שהוא עצום ובפעמים אחרות נחליט שהשינוי אפשרי אך לא כרגע.
- לא לפחד. "הסכנה היא אמיתית, הפחד בדיוני"; הפחד הוא למעשה פרי המצאתנו. זהו מנגנון אנושי חשוב מאין כמוהו, המסייע לנו בשימור העצמי. אבל פחד יכול גם לטשטש ולהגביל אותנו, ולכן חשוב שלא נהיה מונעות רק מפחד, אלא נאפשר לניהול רציונלי של הסיכונים להכריע את ההחלטות. אם הצלחנו לגבש אסטרטגיה מוצלחת לניהול ממוקד של הסיכונים העומדים לפתחנו, צריך להתגבר על הפחד ולהמשיך קדימה. אחרת מה שמצפה לעסק שלנו הוא ניוון.
בכל מקרה, חשוב שניהול הסיכונים ייעשה מזוית רחבה ככל האפשר, וישלב כמה שיותר נתונים, כך שלא יישאר בתחום מצומצם אחד (למשל התחום הבנקאי) וישאיר תחומים אחרים פרוצים.