המגבלות המנטליות והרגשיות "בגודל הרים" שאנו מציבות לעצמנו כבעלות עסק יכולות באמת לעכב אותנו מלהשיג הצלחה בתנאים שלנו. כאשר מתפשטות בתת מודע שלנו מחשבות על כך שאנו לא ראויות להצלחה – הן מחבלות בעבודה הקשה שלנו ומכרסמות כל חלקה טובה.
זה לא דבר שמתרחש באופן מהיר או מודע, זה יכול להתפתח שנים על גבי שנים מבלי שאפילו נרגיש.
קשה לראות בעלות עסקים עצמאיות מוכשרות ואינטליגנטיות, שמרוויחות הרבה פחות ממה שהן צריכות בגלל שהן מוזילות בערכן ומעכבות את עצמן.
ה"חכמה" הגדולה היא לזהות דפוסים של תבניות מחשבתיות סביב כסף, ואחרי שעושים סביב זה תהליך ושיח, שבמהלכם מעלים מהתת מודע אל המודע אז פתאום הדפוסים האלה לא יחזיקו כל כך הרבה כח עלינו.
את מספרת לעצמך שקרים
האם את מוצאת את עצמך לעתים קרובות אומרת את הדברים האלה?
- אני לא טובה כמו [האדם ההוא]
- אני רמאית / מתחזה – אני בעצם לא יודעת מה אני עושה
- אני לא יצירתית
- אני לא שונה או ייחודית
- אני לא כל כך טובה במכירה
- אני לא אוהבת לבקש כסף
הביטויים, התמימים לכאורה, הללו הם מה שחלק מאיתנו אומרות לעצמנו כברירת מחדל ולכן איננו מסוגלות להתקדם בעסק לשלב הבא. כשאת מבחינה בעצמך משתמשת בשקרים כדרך להתנגד לצמיחה העסקית שלך, נסי לאתגר אותם.
רוב חוסר הביטחון הזה נובע לרוב מאי האמונה שאת מומחית בתחומך.
זה שמשהו בא לך בקלות, לא אומר שזה קל לכולם.
כבעלות עסקים יש לנו הרבה כישורים מבוקשים.
אל תיקחי את ההצטיינות שלך כמובן מאליו.
עסקאות בארטר
הבעיה מתחילה ברגע שאת אומרת לעצמך, "הייתי עושה הכל כדי לקבל את [X] כלקוח, גם אם זה אומר שאני צריכה לעבוד בחינם."
כשאנחנו פונות לסחר חליפין (עסקאות בארטר) ומוותרות דברים שחשובים לנו (עבודה עם לקוח מסוים או כסף), אנחנו בעצם אומרות לעצמנו שאנחנו יכולות לקבל רק אחד. במציאות, אנחנו יכולות לקבל את שניהם.
אני תמיד ממליצה להשתמש בכסף אמיתי ולא לעשות דברים בחינם או בבארטר.
אני רוצה משהו אני קונה ובעלת המקצוע שרכשתי ממנה יכולה גם לרכוש ממני – זאת הדרך הבריאה ביותר שמונעת הרבה חוסר נעימות ומשאירה סירקולציה בריאה של כסף במערכת.
לגבי עסקאות חליפין (בארטרים) ואיך לעשות אותן נכון תוכלי לקרוא בהרחבה כאן.
לא מבקשת כסף
בואו נודה באמת, לרוב האנשים ואולי גם דגש על נשים – לא נוח לבקש כסף.
כשאנחנו הופכות לחסרי רצון מלבקש כסף, אנחנו מספקות ללקוחות פרצות.
הם מקבלים את הרושם שאת לא מקפידה על מועדי תשלום ולוקחים את זה פשוטו כמשמעו.
כך נתפסות בעלות מקצוע עצמאיות עם לקוחות שמשלמים באיחור ורוצים כל הזמן לנהל משא ומתן על התמחור שלך..
זה קריטי להקפיד על עמידה בלוחות זמנים של תשלומים וברור שזה עדיף על פני אי ודאות. כולנו רוצים שאנשים יאהבו אותנו, כולל הלקוחות שלנו, אבל תפסיקו לדאוג אם הם יחשבו שהמחירים שלכן גבוהים מדי. את לא תאוות בצע, את פשוט מבקשת את מה שמגיע לך.
פחד לאכזב לקוחות
"מה אם הם חושבים שאני רמאית?"
"מה אם אעשה עבודה גרועה?"
"כנראה שאין לי זמן לקחת את זה על עצמי…"
הספקות האלה ואף יותר עוברים לנשים עצמאיות רבות בראש כמעט בכל פעם שהן עומדות לסגור עסקה. הבעיה כאן היא חוסר ביטחון. הפחד באמת להצליח!
בספר "פוקחת עיניים" אני משתפת את סיפורי הכישלונות וההצלחות שלי בכנות ובשקיפות.
מצרפת כאן קטע:
"פחד יכול להגיע בצורות ובאופנים שונים. הפחד המדובר ביותר בחברה הוא מכישלון, לכן אנחנו בדרך כלל מעניקים לו יותר מקום והבנה. פחד מוכר פחות הוא מהצלחה. אני מכנה אותו הפחד השקוף, כיוון שרוב האנשים כלל אינם מודעים לכך שהוא קיים. גם בשיח בעולם של ההתפתחות האישית הוא מקבל מקום זניח יותר.
את הפחד מהצלחה ניתן לחלק לשניים:
א. כיצד אצליח לתחזק ולהחזיק את ההצלחה, כאשר אגיע אליה?
ב. כיצד אתמודד עם ההצלחה, כאשר תגיע?
פעמים רבות הבחנתי שבעלות עסקים ובעלות קליניקה שמות לעצמן מקלות בגלגלים.
מה שמנהל אותן (באופן בלתי מודע) הוא הפחד מההתמודדות עם הצלחה. חלקן חושבות שכאשר תגדל הקליניקה שלהן, לא יהיה להן זמן למשפחה. חלקן חושבות שההצלחה תמוטט אותן פיזית ונפשית.
כאשר אני מזהה שזוהי הסיבה שרוחשת מתחת לפני השטח, אנחנו מנסחות יחד את ההגדרה האישית של כל אחת לגבי המושג הצלחה. בתוך תמונת ההצלחה אנחנו מכניסות גם את החלקים שהן חוששות מהן ומגדירות, למשל, שגם כאשר הן יצליחו, עדיין יישאר להן זמן למשפחה ולעצמן. כמו כן חלק מהעבודה המשותפת שלנו היא לעבוד על היכולת שלהן לסמוך על עצמן – לעגן בתוכן את הידיעה, שהן יידעו לשמור על עצמן בתוך חוויית ההצלחה בלי להסתחרר ממנה.
הרבה פעמים מתחת לפחד להיות במלוא האון שלנו מסתתרת המחשבה שבמצב הזה נפגע באחרים, במודע או באופן בלתי מודע; נשים לא פעם חוששות שההצלחה שלהן תפגע בגבר שלצידן, תגרום לו לתחושת הקטנה או לחוסר ערך. רבות מהן גם חוששות שהצלחתן תפגע בילדיהן – שההצלחה תביא עימה עומס שיבוא על חשבונם, ותפגע באימהות שלהן."
מתפשרת יותר מדי
נניח שאת רוצה להכניס 250 אלף ₪ השנה כבעלת עסק. לגמרי בר ביצוע. הבעיה היא שהמוח שלנו מתחיל לחשוב, "לא יכול להיות שאני יכולה להשיג כל כך הרבה לקוחות / לגבות כל כך הרבה / לעבוד כל כך הרבה…"
לצורך הדוגמא אם את מעוניינת למכור ב 250 אלף ₪ השנה את צריכה לעשות את החשבון – למה הכוונה?
לשבת עם עצמך ולהבין איך בדיוק תגיעי לסכום הזה, מה הם המוצרים / שירותים שתמכרי, מה הכמות מכל סוג של מוצר / שירות ומה התמחור הנכון שבאמת יביא אותך ליעדים שלך.
אם במקום לעשות את הפגישה החשובה הזאת עם עצמך את תמשיכי לגבות על השירות / מוצר שלך סכומים שלא באמת מסתכמים בהכנסה שאת מעוניינת, ותתקעי במחירים הישנים, לעולם לא תרוויחי מה שאת באמת רוצה.
להגיד שאת רוצה 250,000 ₪ לשנה זה שונה מאשר להוציא את זה לפועל.
לסיכום, יש לנו המון חסמים המעכבים אותנו להרוויח כמו שאנחנו רוצות ואם נשאל כל אחת ואחת, נגלה שהחסמים משתנים ומקבלים גוונים שונים בין כל אחת ואחת.
כדי לעשות שינוי יש תחילה להציף את הכל מ "מרתף התת מודע" ולהיות מודעות ביום יום למחשבות שלנו, המילים שאנחנו אומרות (פנימה והחוצה) וכמובן ההחלטות והפעולות שלנו בפועל.
מאחלת לכולן לעשות את הצעדים הטובים והנכונים כדי לשבור את תקרת הזכוכית ולעבור לשלב הבא מבחינת הכנסות ורווחים.
מלווה להתפתחות תודעתית ועסקית,
מנכ"ל ובעלים של ארגון מעגל תנופה – רשת נטוורקינג לקידום נשים עצמאיות
מנחה ומרצה בנושא שיווק, הצגה עצמית והתפתחות עסקית-אישית.
רוצה להכיר את יפעת ברכה קצת יותר? מוזמנת לעמוד ההיכרות שלה